OLİMPOS M.Ö. YAŞAYAN İNSANLARIN DİNİ SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞANTILARI

Olimpos pansiyonları nın şu anki konumu gibi olimpos antik şehri de derenin iki yakasına kurulmuş, dağların sırtlarına kadar yükselmiş, büyük, düzenli ve zengin bir şehirdi. Olimpos da insanlar genellikle balıkçılık, hayvancılık tarım ve ticaretle geçiniyorlardı. Olimpos deresinin içine kadar deniz suyu geliyordu. Bunu gemilerin içeri girmesinden anlıyoruz. Dere suyunun denizle karıştığı bu yerde bol miktarda balık bulunuyordu. Hem buradan hem de olimposun diğer koylarından yakalanan balıklar insanlar için gelir kaynağıydı.

Olimpos antik şehrinde yaşayan insanların gelirlerinin bir bölümü tarımdandı. Olimposun batı tarafında şu an yazır köyünün olduğu yerde, üzüm bağları ve zeytin bahçeleri vardı. Buralar da insanlar çalışıp zeytinyağı ve şarap üretiyorlardı. Ürettikleri bu tarım ürünlerini hem kendileri kullanıyorlar hem de ticaretini yapıyorlardı. Olimpos pansiyonlarının olduğu yerde ve çevresinde ağaçlar boldu. Bu ağaçlardan elde edilen keresteleri anatolia çevresindeki şehirlere pazarlıyorlardı.

Kendileri de kereste kullanıyorlardı. Çünkü olimpos antik şehrindeki evlerin temelleri ve yan duvarları taş tan, kapı, pencere ve çatıları ise ağaçtan yapılıyordu.

Olimpos antik şehrinde yaşayan insanlar kara yoluyla da ticaret yapıyorlardı. Bu karayolunun adı Likya yolu idi. Hemen olimpos un yanı başından geçiyordu. Akdeniz sahilindeki antik şehirleri birbirine bağlıyorlardı. Hatta ege ye kadar uzanıyordu.

Olimpos antik şehri çok düzenli bir şehirdi. Bu düzeni Şehirde bulunan hamam antik tiyatro, köprü, suyolu ve iş yerlerinin konumundan anlıyoruz. Olimpos da yaşayanların zengin olmasını da şehrin ve evlerin büyük olmasından anlıyoruz.

Olimpos da sosyal yaşantının gelişmiş olmasını da soysal faaliyet alanlarının çok olmasından anlıyoruz.

Olimpos antik şehirde yaşayanların din ve inanç konusuna gelince şunları söyleyebiliriz. Olimpos da çok tanrılı dinler vardı. Hatta şehri yönetenler bile kendini tanrı ilan ediyordu.  Olimpos da yapılan kazı çalışmalarında, bir tane dini mabet ortaya çıkmıştır. Bu dini mabede baktığımız da hangi dine ait bir bina olduğu anlaşılmamakla birlikte, hiristiyanlık dinine benzeyen bulgulara rastlanmıştır. Bu tanrılardan bir kaçını sayacak olursak, zeus tanrısı, deniz tanrısı ve toprak tanrısıdır.